Höstupplevelse vid Helags.

Gång efter gång har jag skrivit om hur mycket jag uppskattar väder, alla sorters väder. Den här helgen har jag verkligen fått uppleva väder i dess bästa former. Tillsammans med Katta, Sara och Annie vandrade jag till Helags i fredagseftermiddag och fjällvädret visade att vi människor inte ska tro att vi kan rå på vädrets makter. Vind, hagel, solsken, snöblandat regn och snö i en salig blandning. Med tanke på att vädret var som det var kändes det extra bra att ha världens varmaste sovsäck att krypa ned i och riktigt bra att Rent-a-Plagg kommit på att hyra ut såna saker eftersom jag inte har lust att köpa upp mig på exakt varenda friluftspryl som finns.

Jag har stor respekt för fjällväder och var hela tiden noga med att fatta rätt beslut. Mitt bästa beslut var att sakta ner tempot den sista kilometern trots att det snabbt blev mörkare. Jag ville helt enkelt inte riskera att snubbla och göra mig illa i min iver att komma fram till Helags. Det hade varit svårare att ta sig fram skadad än att navigera den sista biten med pannlampa längs den välmarkerade leden. Ibland är dom enklaste beslut svåra men också avgörande och just den här gången är jag glad att jag hade så lätt för att fatta det beslutet.

Ett annat beslut som skulle kunna varit svårt att fatta var det om huruvida vi skulle gå upp på toppen eller inte i lördags. I lördags var vi alla fyra överens om att välja bort toppturen på grund av vädret.  Många gånger vill människor upp på toppar till vilket pris som helst. Jag tänker att om vädret eller andra förhållande inte är gynnsamma så finns toppen kvar till en annan gång. Om jag riskerar att gå upp på en kärv topp flurväder så riskerar jag inte bara min egen hälsa utan i värsta fall även mina vandringskamrater eller fjällräddare hälsa och liv. Det finns ingen topptur som är värd den risken.

SONY DSC

Den här fjällturen bjöd på så himla mycket. En kort stund på kvällen försvann den starka vinden i några minuter och då lystes himlen upp av en mängd stjärnor som lyste starkt. Sällan är stjärnhimmeln så vacker som ute på fjället och sällan känner jag mig så liten som under just den stjärnhimmeln. Den känslan är mäktig och rofylld.

Förutom all naturupplevelse var fjällturen till Helags fylld med värme, vänskap, glädje och kloka tankar. Jag tror på möten och samtal mellan människor och att det är på så vis som jag växer och utvecklas som person. Ute i naturen finns det all tid i världen till kreativa samtal, eftertanke och den här vandringen var inget undantag.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Annonser

6 tankar om “Höstupplevelse vid Helags.

  1. Visst knyter det lite i magen då man måste vända, men det är oftast alltid det bästa alternativet 🙂 Det är ju trots allt resan som räknas tycker jag 🙂 Och det verkar ju som ni hade en riktigt trevlig tur ändå! Vackra bilder som vanligt 🙂

  2. Vad fint du beskriver det, precis så känns det ju – att fjällen och möten utvecklar. För mig var det en väldigt speciell vandring med mycket inombords och jag är så glad att jag delade den med just er. Tack för en fin helg! Och ja – det är vägen som är mödan värd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s