Lördagsäventyr på Hoverberget.

Det här sommaren har jag tillbringat ovanligt lite tid till fjälls och jag inledde även höstens första lediga dag med att inte åka till fjällen. Hur mycket jag än älskar fjällvärlden så tycker jag att det är roligt att variera sig och även att anpassa dagsturer efter förutsättningarna. Dagens förutsättning var att jag var aningen sliten och flurväder med regntunga moln. Av dessa anledningar valde vi att hålla oss i skogen på Hoverberget utanför Svenstavik, ungefär fem mil söder om Östersund. Å det blev en riktigt härlig skogsdag med utsikt över Storsjöbygden.

SONY DSC

SONY DSC

Redan innan man kommer till Svenstavik kan man se Hoverberget från e45:an och en solig dag så speglar berget sig i Storsjön. Berget är ståtligt och en smal bilväg slingrar sig upp mot toppen. Strax nedanför toppstugan parkerade vi bilen och tittade på kartan över lederna på berget. Det finns några olika stigar och vi valde den som följde kammen på en stor bergsravin. Bland vindfällor och genom trolsk skog letade sig stigen sig upp och ner. Längs bort på den fanns en utsiktsplats där min kompis Katta bjöd på gofika. Ur sin ryggsäck plockade hon upp rökt öring som vi la på knäckebröd och mumsade på tillsammans med rökt goudaost och ett mugg hemgjord rabarberdryck. Under tiden som vi satt och åt vårt lyxfika började regndropparna att bli fler och större men det förhöjde bara skogskänslan. Det var som ett försenat sommarregn.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Efter en lång fikapaus med filosoferande om livets viktiga frågor packade vi ihop våra saker och följde stigen en bit tillbaka. Efter en stund fanns fanns det korsade flera stigar varandra och då valde vi en stig som vi tidigare inte vandrat. Strax skiftade naturen karaktär till en öppnar skog med än mer växtlighet. Över en myr fick vi balansera på en såphal spång. När skogen öppnade upp sig kantades stigen av små hallonsnår och vi delade på sommarens sista hallon. Här och där hittade vi även smultron och om någon dag kommer lingonen att färga skogen knallröd.

SONY DSC

SONY DSC

Där stigen tog slut tog vägen vid och vi följde den slingra vägen uppför berget tillbaka till toppen. I ett vindskydd vid nedanför toppstugan brassade vi lunch medan regnet smattrade på plåttaket. Jag älskar alla sorters väder och det var mysigt att lyssna på regnet. Lunchen, ja, den berättar jag om i ett eget inlägg. Givetvis hade Katta med sig hembakat till efterrätt som fick avsluta en god friluftslunch. Eter det knatade vi upp till toppstugan och till utsiktstornet. På staketet runt översta delen av utsiktstornet finns det en tydlig karta där olika landmärken är markerade så att man kan se vad man tittar på. Långt bort i fjärren fanns Sonfjället, Helags och Lundörren men idag skymde molnen alla fjäll. Österut var det färre moln och vi såg både Storsjön och Näckten. Givetvis kunde jag inte undgå att längta efter skridskosäsongen och funderade på hur häftigt det vore att skrinna från Östersund till Svenstavik.

SONY DSC

Nu när jag tittar igenom mina bilder från idag känner jag mig så himla glad och bortskämd. Det är en sån oerhörd lyx att ha hela Jämtland och Härjedalen som lekplats. Om jag vill kan jag hitta nya områden varje gång jag drar ut på äventyr och om jag vill kan jag återkomma till samma härliga ställe gång på gång på gång. Och Hoverberget är ett sådant ställe som jag gärna återvänder till. Nästa gång vill jag pricka in soluppgången och njuta av min frukost med en 360-graders vy.

Annonser

5 tankar om “Lördagsäventyr på Hoverberget.

  1. Ping: Pastalunch på Hoverberget. | Katrins Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s