Earn your turns!

Tidigare i veckan var mina helgplaner på att göra en fjälltur med övernattning på en STF-stuga, en av många saker som jag ville uppleva i mars. Väderprognoserna lovade snö och storm i större delen av Jämtlandsfjällen och då försvann den planen men idag hade vindarna lugnat sig medan snön fortsatt att ösa ned. Som gjort för en topptur och även det fanns med på upplevelselistan för mars.

Jag har länge spanat in Arådalen, tänkt att där borde det finnas fina fjäll och igår bestämdes det att det var Hundshögen i Arådalen som fick bli målet för söndagen. Arådalen ligger förhållandevis nära Östersund, med andra ord skulle det gå ganska snabbt att köra dit. Och det gör det säkert, när vägen är plogad! Från Persåsen var det krypkörning som gällde i flera, flera mil eftersom det inte fanns ett enda bilspår utan bara nyfallen snö. Bådade gott inför toppturen!

Väl framme i Arådalen var det bara att knäppa på sig skidorna direkt på parkeringen eftersom även den var snöfylld. Strax intill parkeringen fanns det ett skoterspår som vi följde en kort bit innan vi vek av och började spåra själv. Mellan små, vackra fjällbjörkar trixade vi oss fram i den mjuka, fluffiga snön medan snöflingorna dalade ned från den grå himlen. Har jag någonsin skrivit att jag älskar alla olika sorters väder?

SONY DSC

SONY DSC

En bit upp på Hundshögen insåg vi att vädret inte var på vår sida. Mjölkvitt åt alla håll och utsikten obefintlig. Det märktes att tövädret hade gått hårt åt på snön och ju längre upp vi skidade, ju fler stenar började titta upp genom snön. Sikten gjorde att vi valde att vända tidigare än planerat och det kändes som ett klokt beslut. Av med stighudarna, knäppa pjäxorna och leta efter bästa vägen utför fjället. För första gången på väldigt länge kände jag att snön var lika härligt mjuk som man ser på offpist-bilder. Riktigt, riktigt bra åkning för att vara i Jämtlandsfjällen. Det blev några snygga svängar efter oss i snön och jag påmindes om varför jag gillar toppturer. Snön var ju så där mjuk som den ska vara när man kör offpist!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Att skida i nysnö är en härlig känsla, tystnaden kompakt och friheten totalt. Tankarna vandrar fritt utan att ens beröra vardagen och det finns inga stressmoment. Närvaro i fjällmiljö, min främsta energikälla.

Annonser

6 tankar om “Earn your turns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s