En isig lördag.

Häromdagen skrev jag om att det känns svårt att hinna med allt roligt som man kan göra på vintern. Igår fanns det som vanligt ett uppsjö av alternativ, var och en med sin charm. Eftersom som det såg ut att bli flurväder till fjälls föll valet på isklättring i Rise, Offerdal. I Rise finns det flera isfall som ligger hyfsat skyddat från vinden och det gör att det går att vara där även om det är riktigt dåligt väder.

Det var ett tag sedan jag klättrade is, senaste gången var i december och det märktes verkligen. Mina armar dog på en gång, det var sjukt tungt att klättra och samtidigt hur kul som helst. Det finns en hel del skillnader mellan isklättring och klippklättring. Jag tycker att den största skillnaden är att isen är föränderlig, det är i princip en ny is varje gång eftersom nederbörd och värme/kyla påverkar isen. Bergsklipporna är oftast likadana varje gång och det gör att man kan traggla en led om och om igen tills dess att den sitter. Med is går det inte göra på det viset utan det är nya tag varje gång. En utmaning som gör det hela än mer spännande.

Igår var det tungt att klättra men samtidigt var det väldigt energigivande, isklättringen kändes kraftfullt och starkt även om jag kände mig svag. Det var motpoler som möttes och som i slutändan blev styrka och energi. Förutom att klättra spanade jag såklart in vyerna, fikade lyxmackor, snackade friluftsplaner och pulsade i den djupa snö. Klart bra lördag!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Annonser

2 tankar om “En isig lördag.

    • Det är häftigt,tror du skulle gilla det. Om du kommer till Jämtland när det finns is kvar så kanske jag kan fixa det vi behöver, eller så får du låna mina prylar. Man behöver stegjärn, hjälm, klättersele, isyxor och kängor/pjäxor. Och såklart all säkerhetsutrustning som rep och skruvar. Det behövs en hel del. Och jag tror tyvärr det kan vara rätt dyrt om man ska köpa det som event/upplevelse. Förstår att Njupeskär vore en dröm….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s