Att våga välja vila.

Det är enkelt att tro att en semestervecka i Italiens skidbackar är soft och total avkoppling. Och det är det även för mig men hur avkopplande och fantastiskt jag än tycker att skidåkning är så har den här veckans utförsåkning varit rejält krävande, både fysiskt och mentalt. Det är en helt annan åkning än den jag är van hemna. Givetvis roligt, utmanande och utvecklande. Igår började kroppen signalera att den behövde lite vila och återhämtning.

När kroppen hojtar till om vila en gång som denna finns det egentligen två val. Att ignorera den och fortsätta att köra på, för att det förväntas att man ska maxa semestervecka, både vad det gäller skidåkning och socialt umgänge. Eller stanna upp och välja välbehövlig vila för att kunna komma tillbaka starkare resten av veckan.

Idag valde jag det senare alternativet eftersom det kändes helt rätt för mig. Jag är medveten om att det kan te sig märkligt i en del personers ögon att jag inte åkt skidor alla dagar på min skidresa. Och det är ok, för jag vet att dagens val var rätt väg för mig och det som ger mig mer energi. Vissa förstår val som dessa och andra inte, så enkelt är det.

Innan jag åkte ned hit till Italien var jag på ett möte med en klok person. Vi pratade om vila och återhämtning. Han sa flera tänkvärda saker, varav en som jag fastnade speciellt för. Jag kommer inte ihåg ordagrant men något i stil med:

Det är när man stannar upp för att vila eller återhämta som man får chans att reflektera fullt ut. Ibland väljer personer att bara köra på, att aldrig vila, vare sig mentalt eller fysiskt, för då kommer jobbiga tankar som man inte törs

möta.

Jag tror att det ligger mycket klokt i det som han sa och jag tar med mig hans ord i mina val framöver. Dagens aktiva val att vila hade jag gjort oavsett mötet med honom. Jag är glad att jag känner min kropp och själ så pass väl att jag förstår när det är dags att pausa. Det gör mig till en bättre människa.

Vilodagen då? Ja, det var helt suverän. Lite strosande i byn, dricka latte i solen och bara göra ingenting. Klart bra dag!

image

Annonser

5 tankar om “Att våga välja vila.

  1. Åh jag tror vi är rätt lika där, det blir liksom bättre utan den där pressen att bara göra massor. Och så hinner man faktiskt smälta upplevelserna lite mer. Låter som en riktigt mysig dag, det är ju nåt som är härligt med att resa, att bara strosa runt och upptäcka i maklig takt.

  2. Ping: Den viktiga återhämtningen | Lite Längre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s