Att resa ensam.

Otaliga är gångerna som jag rest ensam. Ibland bara inom Sverige men även flera gånger till USA och genom USA, en gång till Island och nu senast till Tromsö. Fler än en gång har jag önskat mig sällskap, framför allt på långresorna över Atlanten. Väl framme vid resmålet har saknaden av resekamrat inte känts så stark eftersom jag rest till vänner som mött upp vid flygplatsen eller tågstationen. Det har känts som jag är hemma trots att jag är borta.

Att resa ensam har varit naturligt för mig, det är så det har fallit sig och jag har anpassat mig efter det. Aldrig någonsin har jag känt mig otrygg i att resa ensam och det har varit en skön känsla. 

image

Med lite drygt en månad kvar till min skidresa till Alperna börjar resfebern göra sig påmind. Märkligt nog blandas resfebern med en lätt oroskänsla och lite otrygghet. En skum känsla som aldrig infunnit sig tidigare när jag varit ute och rest, oavsett om jag rest ensam eller med sällskap.

Ikväll funderade jag på vad det kunde bero på. För mig är svaret lika enkelt som självklart. Även denna gång gör jag resan ensam men det finns en stor skillnad mot mina tidigare resor. Den här gången möts jag inte av mina vänner när jag kommer till resmålet utan av okända människor som arrangerar skidresan. Under en hel vecka kommer jag att umgås och åka skidor tillsammans med personer som jag aldrig tidigare har träffat. Det är därför som en viss oro och otrygghet har dykt upp. Så enkelt är det och kanske också väldigt naturligt. Vem skulle inte vara lite pirrig över en sån grej?

image

Förutom att jag är aningen nervös över att umgås med helt nya personer så ser jag också fram emot att träffa resten av gästerna på den här skidresan. Oftast är det berikande att lära känna nya människor, alltid lär jag mig något nytt eller får nya infallsvinklar.

Det vore spännande att få läsa om dina erfarenheter kring att resa ensam så berätta gärna!

image

6 tankar om “Att resa ensam.

 1. Det kommer bli super!
  Min löparresa blev bättre än vad jag vågat drömma om. Att man delar ett stort intresse kommer man långt med och upplevelserna brukar ju också bidra till att man sammansvetsas och får minnen för livet.
  Jag valde att bo med andra och det ångrar jag inte en sekund. I första hand var det av ekonomiska skäl men dem sociala fördelarna blev den största vinsten.
  Jag kommer definitivt att åka på liknande resor igen:)
  Kram på dig!

  • Du har helt rätt och jag vet också att det kommer bli superbra! Intresset gör mycket, det har jag känt i Abisko för där känner jag knappt någon heller.
   Bor också med andra nu i Alperna även om det är litet rum, det blir kanon! Kram

 2. Jag har gjort ett par gruppresor ensam, av den typen du skall iväg på. Dels två simresor med Swimtrek och så någon löparhelg (tex på Österlen förra hösten) och det har alltind fungerat jättebra. Det har varit flera som rest ensam och lätt att träffa kompisar.

  Sen har jag rest ensam annars också. Jag firade jul ensam i Hong Kong för ett par år sedan. Jag bodde i Peking just då och alla mina kompisar skulle resa hem över julen. Det passade inte mitt schema och istället för att sitta ensam i lägenheten och deppa åkte jag till Hong Kong (där det är varmare och lite lättare att vara) över julen. Jag hade tagit reda på hur mycket en svensk i genomsnitt spenderar över julen (typ 5000 kr) och bestämde mig för att göra av med allt på mig själv. Eftersom flighten var billig och boendet lånat så blev det en hel del lyx och en riktigt mysig jul! Jag gick runt mellan cafeer och åt Häagen-Dasz och färsk frukt och läste massor av böcker (sånt gick inte riktigt att göra i Peking).

  • Låter som härliga och bra upplevelser, tack för du delade med dig. Gillar din jul i Hong Kong, så himla klokt gjort. Bra att du valde att lägga pengarna på dig själv och att du fick en härlig jul!

 3. Jag har bara positiva erfarenheter av att resa ensam. Första gången var det lite tröskel och nervositet, men det blev ju bättre än jag trott. Andra gånger har jag rest till kompisar, och då är det lättare på sätt och vis. Fjällvandrat själv har jag också gjort. Varit på Kuba, löparhelg och skidresa. Rest ensam i jobbet en hel del och tycker ensamheten då är ganska skön för man kan rå om sig själv på kvällarna och ta igen sig.

  • Spännande att läsa om dina erfarenheter och precis som du har jag än så länge bara positivt att säga om att resa ensam. Du har helt rätt vad det gäller att få ta igen sig på jobbresor. Tack för du delade med dig, alltid roligt att läsa andras tankar om olika saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s