Vad ser du och vad lyssnar du på?

Gång efter annan träffar jag personer som på ett eller annat vis bidrar till kloka funderingar och egna reflektioner. Den senaste tiden har det dykt upp flera sådana möten som gjort att jag klurat på ett inlägg med tankar som dessa möten skapat.

För många personer går livet i racerfart men jag tror att det är otroligt viktigt att stanna upp då och då. Både för sin egen skull och för andra. Stanna upp för att lyssna och verkligen höra vad som sägs. Stanna upp för att verkligen se andra personer och för att kunna se hur andra mår. Lyssna på sig själv, kroppen och själen kan berätta mycket om an väljer att lyssna.

Jag tror att det är enkelt att fråga någon ”hur är det?” eller ”hur mår du?”. Man frågar lite sådär i förbifarten när man springer på varandra. Det svåra är att stanna kvar för att genuint lyssna på svaret istället för att redan vara på väg någon annanstans när svaret kommer. Att våga lyssna på svaret oavsett vad personen ifråga svarar. Det är viktigt att lyssna och ta reda på hur människor i ens omgivning mår. Det spelar ingen roll om det är en nära vän, en kompis som man bara träffar ibland, en kollega som man jobbar med varje dag eller om det är en kollega som man träffar då och då. Det handlar om att visa omtanke och medmänsklighet. Med det menar jag självklart inte att alla måste springa omkring och checka av hur exakt alla i ens närhet mår. Däremot önskar jag att, när en person faktiskt berättar något, bra eller dåligt, att man tar sig tiden att lyssna. Hur rackarnas stressigt det än är!

Förutom att lyssna till det som sägs så tror jag också vi kan se andra människor betydligt mer än vad vi gör. Det behöver inte alltid handla om mående utan mer om att se varandra genom bekräftelse. Det kan handla om ytliga saker som att säga till en person att den har en snygg tröja, vem blir liksom inte glad för en komplimang? En sådan enkel sak kan sprida glädje på oanade vis.

Än viktigare än ytlig bekräftelse är att se när andra gör bra saker och tala om det för just den personen.  Till exempel genom att berätta att jag uppskattar det jobb som görs, att jag tycker att dom är en god lyssnare eller när att jag saknar deras vänskap för att den betyder mycket för mig. Det kan tyckas som enkla och självklara saker att poängtera men tyvärr försvinner det enkla i allt annat som vi prioriterar att göra eller stressa runt i.

Se och lyssna, det kan man göra på många olika vis. Mest givande och värdefullt blir det om när man gör det på ett genuint sätt. Det kanske tar några minuter längre men jag lovar dig, det är väl värt varenda minut!

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

 

4 tankar om “Vad ser du och vad lyssnar du på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s