En kväll i skogen.

Den som hängt med i bloggen ett tag har säkert märkt att jag ofta har rökt fläsk med mig när jag är ute på tur. Enkelt att ta med sig och framför allt väldigt gott!

image

Igår fick jag chansen att röka eget kött och fläsk. En god vän har byggt en rök ute i skogen och efter jobbet möttes vi där. Jag var sen och när jag kom dit hade han redan hunnit knata ut i skogen. Mörkret hade lagt sig och snön låg vit på lägdan. I skogskanten på andra sidan lägdan syntes ljusskenet från en fotogenlampa. Det var där ute som vi skulle röka kött och fläsk. Med hjälp av ljuskänglan kunde jag hitta vägen över åkern där min vän väntade på mig.

image

Elden var i full gång och dess rök leddes in i en röklåda där kött och fläsk blev tillagat. Det enda vi behövde göra var att hålla fyr i elden och se till att det inte blev för varmt i röklådan. En väldigt lättsam och rofylld uppgift uppgift.

Att röka kött är inte gjort i en handvändning utan tar sin lilla tid, igår närmare fyra timmar. Vad pysslade vi med under den tiden?

Jo, vi eldade, drack varmt, grillade korv och hängde i varsin strandstol. Omsluten av skogen kändes världen väldigt långt borta. Vi pratade, resonerade och skrattade. Kylan friskade upp min kropp efter en intensiv dag och lugnet var totalt där vi satt framför en eld mitt ute i skogen. Så skulle jag kunna tillbringa var och varannan kväll.

image

Strax efter 21 bestämde vi oss för att köttet och fläsket var färdigrökt. Jag fick smaka lite kött direkt och det var riktigt, riktigt gott. Idag smakade jag en bit av det rökta fläsket och det fantastiskt gott.

Köttet som jag rökte var älg från skogarna runt Högåsen, Alsen, några mil från Östersund. Fläsket kom från grisar som mumsat riktig mat och bökat i jorden på en gård i Offerdal, också det några mil från Östersund. Mer närproducerat och egologiskt än så är det nog svårt att få.

Gårdagskvällen var bra på så många sätt. Dels fick jag matsäck till kommande vinteräventyr och dels fick jag hänga i skogen. En eld och kloka samtal, vad mer behövs en torsdagskväll i november?

Annonser

2 tankar om “En kväll i skogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s