Friluftsmat.

För mig handlar äventyr, vandringar och utflykter om en helhetsupplevelse och inte bara om att ”bocka” av saker för att man ska ha gjort just den saken. En del av upplevelsen kan vara god mat och sällan smakar maten så gott som ute i naturen. Givetvis uppskattar jag även det som restauranger och fikaställen erbjuder, speciellt småskaliga sådana, men det är ett helt annat inlägg. Eftersom jag tycker att friluftsmat är en viktig del i helhetsupplevelsen så tänkte jag ge lite inspiration. Håll till godo!

SONY DSC

förra helgens tur i Bydalsfjällen blev det en enkel pastasås från det jag hittade i kylen. Salami, paprika, zucchini blandas i en smaksatt crème fraiche och serverades tillsammans med färsk pasta. Superenkelt, snabblagat och gott. Färsk pasta har jag ofta på turerna, tar inte längre tid än snabbmakaroner men otroligt mycket godare. 20130518_205046Efter klättring en sensommareftermiddag blev både mat och miljön lyxig. På strandkanten i solens sken tillagades laxknyten som innehöll lax, fetaost och citron. Knytena fick plats i en av stormkökets kastrull och snabbt var laxen färdig att äta. Under tiden som laxen fick vila, frästes grönsaker i stekpannan och en romsås blandades. Det här är kanske inte en middag som man drar med sig ut på långtur men bilen stod parkerade en kort bit från sjön så packningen behövde inte begränsas. IMG_2029

Fjälltapas är bland det bästa jag vet när jag är ute på tur. Det är bara att gå till charkdisken, välja det som man tycker är gott och packa ned i vandringsryggsäcken. Både ostar och rökta charkuterier håller sig bra och tar inte alls mycket plats i ryggsäcken. Lätt värt varenda extra gram när man får njuta av godsakerna i en härlig miljö, oavsett om det är fjäll, skog eller vid vattnet.

Mobil juli2014 962

Vissa kanske kör kylskåpstömning, en bra idé och det funkar lika bra med ryggsäckstömning för att få till en god måltid. Efter en vandring i Skuleskogen fanns det en hel del mat kvar i ryggsäcken och snabbt svischades det ihop till en grym lunch. Man tagar vad man haver som Kajsa Warg sa en gång i tiden. IMG_1897

Vintertid tar matlagningen ibland lite längre tid och då är det viktigt att tänka till på vad som funkar i det kalla vädret. Jag tycker att man redan på hösten märker att det tar längre tid för bränslet att värma upp vatten eller mat. För att hjälpa bränslet lite på traven är det smart att undvika att ställa den i snön som vi gjorde när den här bilden tog. För att minska koktiden på vintern brukar jag förbereda maten hemma och bara värma upp den på stormköket. Chili con carne och gulasch är bra tips på maträtter som är enkla att laga hemma och väldigt goda att äta en kall vinterdag. 20130314_125934 Förutom all god mat som man kan laga på stormköket så vill jag såklart nämna en gammal, god klassiker. Varm choklad och en vanlig macka. Det går alltid hem och vem kan inte motstå en mugg varm choklad på fjället?

Dela gärna med er av era tips på god friluftsmat.

Annonser

8 tankar om “Friluftsmat.

 1. Svamprisotto är bäst på långa turer! Egna torkade trattkantareller och parmesan blir gourmetmat. Jag har ofta med mig halloumi också, det håller länge.

 2. Men mums.
  Va sugen jag blev på friluftsmat!
  Tycker vår tälttripp i skuleskogen var perfekt på många sätt och inte allra mest matmässigt- helt suveränt god mat.
  Ska man ha lite mindre lyxigt;)
  Så föredrar jag pitabröd med varierad fyllning.
  Kram!
  /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s