Kärlek och Respekt

Jag tror inte att det är någon direkt hemlighet att jag känner en stark kärlek till naturen och hyser en stor respekt för den. Naturen ger mig energi, lugn och möjlighet till äventyr. Jag är otroligt tacksam för alla positiva känslor och upplevelser som jag får genom att vara ute i naturen. Ibland behöver jag inte ens vara ute i naturen för att känna de där fantastiska känslorna, det räcker med att tänka på alla äventyr jag får uppleva eller att jag spanar in vädrets olika skepnader genom fönstret.

image

Varifrån kommer då kärleken och respekten för naturen? Jag tror att jag fått den från barnsben. Född och uppvuxen på landet, i en familj där man plockade bär till sylt och saft, sådde grönsaker i landet på våren för att kunna skörda på hösten. Veden som värmde huset hämtades i skogen som pappa arrenderade. Min födelsedag var mitt i potatisupptagning och älgjakt. Frysen var alltid fylld med fisk från släktens egna fiskevatten. Ja, redan som barn var jag med på jakt, fiske, plockade bär och skördade potatis och grönsaker. Att ”leva på” och med naturen var självklart och det var även naturligt att vara ute i naturen mycket. Det var en del av livet.

image

Många gånger hängde jag med pappa ut i skogen, på jakt eller bärplockning. Eller för att hämta ved, bygga älgpass, sätta ut saltstenar till djuren. Ofta kunde vi åka en tur med bilen, för att se om vi såg några djur eller för att se vart olika vägar tog vägen. Då var jag nog för liten för att uppskatta åkturerna fullt ut men lite spännande var det allt att hålla utkik efter älg, räv och tjäder.

Givetvis fanns det tider genom åren som jag hellre gjorde annat än hänga med till skogs men där, i tidiga år, skapades känsla av att naturen var viktig för mig. En känsla som kommit och gått genom åren men som ständigt varit närvarande. De senaste åren har känslan vuxit sig starkare och starkare för att numera vara självklar och livsviktig.

image

Förutom att jag är uppvuxen med naturen runt knuten tror jag är att min kärlek och respekt för naturen är ett arv från pappa. Simple as that!

5 tankar om “Kärlek och Respekt

  1. Jag är präglad på samma sätt och jag har också funderat på om det är därför jag blir så starkt påverkad av att vara i framförallt skog och fjäll. Vi bodde utanför Stockholm men så fort det var lov så åkte vi till Särna och där var det fiske, skoter, bärplockning, fjällvandring, skogsliv och fjäll som gällde. Farfar var ju skogsarbetare och farmor klassisk hemmamor och deras gård var vårt paradis.
    Vi hade också frysen full med bär och älgkött från Särna, vi var så himla trötta på älgkött när vi var små, haha.

    Jag älskar ju landsbygd generellt, men ingen plats kan få mig att känna på samma sätt som barrskog och fjälllandskap. Är så otroligt tacksam för att jag fått det med mig!

  2. Ping: Arvet | Katrins Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s