Guldtur i Funäsdalen

Förra helgen när jag var i Funäsdalen för Via Ferrata-äventyr såg jag att Funäsdalsberget hade en massa fina stigar som jag ville upptäcka. Gärna under barmarkssäsong för att kunna reka inför vinterns turer.

image

Idag kändes som en bra dag för en fjälltur (vilken dag är inte bra för fjälltur?) och Funäsfjällen lockade mest. Ryggsäcken packades med mjukstut, termos och extra tröja. Den nyinköpta kartan över Funäsdalen och Ramundberget hamnade i det yttersta facket på ryggsäcken. Efter det väntade en biltur på 9 mil men med tanke på att det är bra mycket längre från Östersund till Funäsdalen så kändes det som dagens fjälltur låg nästgårds.

image

Framme i Funäsdalen såg jag att byn var fylld med andra fjällfarare. Riktigt skoj att se att det även finns gäster i byn under barmarkssäsongen. Det kan jag verkligen förstå eftersom det finns mängder av aktiviteter att välja på. Dessutom är byn väldigt mysig att bara strosa omkring i. Men nu var det ju inte i byn som fjällturen skulle gå utan uppe på Funäsdalsberget.

image

Ibland kan man göra det enkelt för sig genom att nyttja liftsystemet upp på fjället och idag fick det bli Funäsgondolen upp. På vägen upp spande jag efter Via Ferrataleden och ibland syntes den längs klipporna. Nu har jag testat två olika sätt att ta mig upp på berget, får se vad det blir nästa gång! Topptursskidor kanske?

image

Likt Södra Årefjällen har fjällbyarna kring Funäsdalen markerat upp ett stort antal leder och med beskrivningar finns dessa samlade i en vandringsguide. Vandringsturerna kallas Guldturer, totalt 30 stycken och jag tror att alla gör skäl för namnet Guldtur!

image

Dagens tur blev en egenkomponerad tur med en blandning av Guldtur 5 och och omarkerade stigar. Till största del blev det omarkerad led eftersom en bergskam såg mer lockande ut än kryssleden. Bergskammen var bitvis ganska smal med brant stup åt ena hållet och mjuk fjällsluttning åt andra hållet. Riktigt häftig miljö att vandra längs och en dimfri dag är utsikten säkert magisk. Hit vill jag igen för se om det går att trixa sig över till bergskammen på andra sidan fjällsluttningen. Idag satte vädret stopp för dom planerna men fjället står kvar för nya försök.

image

Höstens starka färger börjar sakta men säkert ta över fjället. Björkarna är fortfarande ganska gröna men marken skiftar mer och mer åt rödorange. Snart kommer fjället att explodera i häftiga höstfärger.

image

Både luften och marken var fuktig av dagens regn. Titt som tätt dök regntunga moln upp och med vindens hjälp piskade regndropparna mot kinden. Härligt, jag älskar verkligen väder och den här typen av väder gör mig pigg i själen samtidigt som jag blir härligt trött i kroppen.

image

Dagens tur blev verkligen en Guldtur. Otroligt fin miljö, häftigt att vandra på en bergskam och väldigt rofyllt då fjället var öde. Vägen ned från fjället blev aningen tråkigare när leden tappades bort och det blev till att knata nedför slalombacken istället. Men, det är sånt som händer och nästa gång är det bara till att läsa kartan bättre. För ett som är säkert är att det blir fler besök till Funäsfjällen!

Annonser

4 tankar om “Guldtur i Funäsdalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s