Goda krafter – Hej Främling

Härom dagen tipsade Katta om ett bra program på SVT.  Ett program som gör en glad och hoppfull kring det goda som finns hos människor. Se gärna det programmet.

Ett annat fint initiativ som är värt att få mycket uppmärksamhet är Hej Främling. En ideell förening som, genom olika aktiviteter, vill främja fysisk och mental hälsa för människorna på Flyktingförläggningen i Grytan utanför Östersund. Alla andra är också välkomna eftersom ett av syftena är att skapa en positiv intergration.

Om jag har förstått rätt så började allt i en liten skala med ett träningspass här och där men nu har aktiviteterna växt så det finns något nästan varje vardagskväll. Det är bland annat löpning, gympass, boxning och pysselkvällar. Privatpersoner, idrottsföreningar och företag ställer upp med kunskap och material.

Ibland anordnas utflykter till härliga friluftsområden i Jämtland. Till exempel så fick gäng hjälp av en motorcykelklubb med att åka ut till Andersön, som passagerare på hojjarna. Häftigt!

Tänk vad uppskattad Hej Främling är, människor från krigshärjade område får chans till en vettig fritid istället för att bara sitta på sina rum eller överfyllda samlingslokaler. Att Hej Främling dessutom skapar möjlighet till naturlig intergration är givetvis en stor bonus.

Med gemensamma, goda krafter kommer man långt. Det som Hej Främling har skapat och fortsätter att skapa är både beundransvärt och hedersamt.

SVT håller på att spela in en dokumentär om Hej Främling, håll utkik efter den! Spana även in föreningens Facebook för aktiviteter eller hur du kan hjälpa till. Själv ska jag börja med att sortera ut lite träningskläder att skänka och även kolla om det behövs hjälp på någon fjälltur.

Ha en bra helg!

image

Annonser

3 tankar om “Goda krafter – Hej Främling

  1. VIlken fantastisk rörelse! Jag är helt övertygad om att vägen till bra integration och minskade siffror för SD handlar om att människor möter varann och bygger förståelse, åt båda håll. Anonyma massor är lättare att avfärda än verkliga individer.

    Tack för tipset, jag följer dem nu på Facebook och har redan börjat sortera ut träningskläder!

  2. Ping: Häftigt! | Katrins Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s