Friluftsmat.

Som jag berättat i några andra inlägg så uppskattar jag att laga mat utomhus när jag är ute på vandring eller något annat äventyr. Så långt som möjligt väljer jag bort frystorkad mat, då bär jag heller lite extra. Samma sak gäller på dagsturer, om möjligt brassar jag käk utomhus istället för att bara äta mackor. Förra helgens tur var inget undantag och det här var lite av vad vi dukade upp: IMG_2017

Rökt fläsk är en given följeslagare på mina utflykter, supergott att ta fram vid vilopauser. Den här gången hade jag köpt fläsk från Änge Slakteri, ett lokalt slakteri. Förra helgen var det aningen varmt men det kändes inte som det var några som helst problem att ha med matvaror som egentligen behöver vara i kylen. Rökta produkter brukar ofta hålla sig bra och därför har jag ofta med mig sådana mat.IMG_2029

Oftast får det bli förrätt när jag är ute på tur, oavsett årstid och miljö. Den här gången bjöds det på älgkorv, fransk lantbrie, Gruyèreost, ölkorv från Undersåkers Charkuteriefabrik och Finn-Crisp. Riktigt gott att mumsa på i väntan på varmrätten som första kvällen blev kycklingfajitas.

Kvällen innan hade jag fryst kycklingfiléer och när jag packade på morgonen fick dom ligga i en extra plastpåse. När det var dags att laga mat var filéerna fortfarande kalla och delvis frysta men tinade snabbt. Kycklingen skars i bitar, stektes och när den var genomstekt fyllde vi på med lök, svamp och paprika som frästes på innan vi hällde i en påse fajitaskryddor. När det blandats ihop var allt klart att äta i medhavda fajitasbröd. Hur snabbt, gott och enkelt som helst. IMG_2054

Den ena av våra två luncher lyckades jag fånga på en halvdan bild. Rökt lax, lök och svamp som stektes tillsammans med grädde. Till det hade vi Quinoa som kokades halva tiden i vatten och halva tiden tillsammans med laxröran. En rätt som tar lite längre tid och förbrukar mer gas. Kanske inte ett bra alternativ en kall vinterdag men den här gången funkade det kanon. Under en så här pass kort tur gör man av med rätt lite gas och då tycker jag inte att det gör något om vissa rätter tar längre tid. Några funderar säkert på att vi hade med oss grädde men packar man den smart så håller den kylan och när vi plockade fram den var den fortfarande ganska kall. Självklart väger den mer än mjölk/gräddpulver men på den här vandringen var vikten inget som vi behövde oroa oss för så därför valde vi färskt framför pulver.

Den andra lunchen blev superenkelt och supergod. Färsk tortellini som kokades i tomatsoppa, smakrikt och snabblagat. Soppa som man förstärker med färskpasta funkar alltid.

Till frukost åt vi havregrynsgröt och jag hade Varma Koppens hallon/blåbärssoppa till min gröt. Mjukost och mackor fick förstärka frukosten. Jag tycker att frukost är den måltid som är svårast att få till på ett bra sätt men något typ av fruktsoppa till gröten var ett vinnande koncept så det kommer jag fortsätta med.

Givetvis hade vi även med oss småsnacks såsom choklad, nötter och kakor. Te och Varma Koppen finns alltid i ryggsäcken, det känns lika viktigt som karta och kompass.

Med hyfsat enkla och lätta ingredienser fick vi till riktigt goda måltider, väl värt varenda extra gram som vi fick bära. På en kort tur som denna funkade det kanonbra, det gäller bara att använda hållbara och lätta produkter. På längre turer får man minimera vikten mer men med lite fantasi går det få till bra maträtter även där.

Mat smakar otroligt mycket godare utomhus så ut och laga mat i naturen!

Annonser

2 tankar om “Friluftsmat.

    • Vad skoj att du tycker det!! Mycket mat, som charkisar, funkar kanon på fjället. För mig är det lätt värt ev extra vikt, förhöjer upplevelsen ytterligare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s