Fjällets hjältar!

I söndags träffade jag på ett gäng av Jämtlands alla fjällräddare. Inte för att jag var i nöd och behövde få hjälp utan för att dom hade övning i Storlien. Under ett antal dagar hade dom varit där på övning och söndagen var deras avslutningsdag.

I Sverige är har vi förmånen att ha fri fjällräddning och det är en sak att vara tacksam för. Av olika anledningar har jag träffat en del fjällräddare och även sett/hört en del om deras insatser. Fjällräddarna är frivilliga men får en viss ersättning av Polisen vid uppdrag eller övning. 

Fjällräddarna har en enorm kunskap om sina fjällområden. Lägg därtill sjukvårdskunskap, lavinkunskap och allmän fjällsäkerhet. Ovärderlig kompetens som räddat många liv. Förutom detta har fjällräddarna ett enormt engagemang och kämparglöd som är svårt att förstå. Dom letar och försöker rädda personen/personerna så länge det krävs, ända tills dess att Polisen avbryter räddningsinsatsen. Många gånger är vädret överjävligt och terrängen svårforcerad men inte tusan ger fjällräddarna upp. Det känns tryggt att veta och i mina ögon är dom verkligen fjällets hjältar.

Jag har respekt för fjället och är ödmjuk inför dess nycker. Det önskar jag att alla som ger sig ut har. Speciellt när jag vet vad en fjällräddningsinsats innebär och hur hårt fjällräddarna kämpar vid räddningar. Så gör vad ni kan för att minimera riskerna när ni är ute och ta kloka beslut, både innan och under era fjällturer.

image

Vintertid är det ett måste att,minst, ha med ovan saker när man är ute på fjälltur. Vindsäck, spade, första förband, kniv, något att göra eld med och extra näring. Förutom det ska man givetvis ha med sig förstärkningskläder, karta och kompass. Helst hade jag också haft med en lite yxa men den har jag inte än men hoppas på att köpa den snart.

Förutom sin egen säkerhetsutrustning behöver man ha koll på väderprognosen, lämna färdmeddelande och kunna hantera sin utrustning. En annan sak att tänka på är att veta att man kan larma om olyckan är framme. Nu har dom allra flesta med sig mobiltelefoner med sig men i stora delar av fjällvärlden är det bara vissa mobiloperatörer som har täckning. Batteriet bör självklart vara fullt men tänk på att batteritiden ofta blir kortare ju kallare det är. I nödstugorna finns larmtelefoner och förhoppningsvis kan man nå en sådan stugan även om olyckan varit framme.

Vissa saker låter självklara men tro mig, det är det inte för alla så därav min påminnelse om fjällvett och vår förmån om att ha kompetenta fjällräddare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s