Turskidåkning

Häromdagen fick jag en förfrågan från Sara om tips på turskidor. Jag är inte på något vis superkunnig inom området men ska i alla fall försöka komma med några tips. Innan tipsen tror jag att det kan vara bra att förtydliga, inlägget gäller alltså turskidor och inte skidor för toppturer. Det är helt andra skidor och där har jag för lite kunskap för att komma med bra tips.

Det första man bör göra när man tänker köpa turskidor är att bestämma hur mycket pengar man vill lägga ut. Det finns verkligen skidor i alla prisklasser och till viss del tror jag att man får det som man betalar för. Jag tror inte att det är någon slump att Åsnes och Fischers skidor är något dyrare utan jag tror att det helt enkelt är för att dom håller hög kvalité. Jag tror dock att man klarar sig rätt långt på ett billigare alternativ som Alpina.

Priset varierar också rätt rejält beroende på vilka funktioner som skidan har. Min uppfattning är att om man vill ha vallningsfria skidor och/eller skidor med stålkant får man betala lite mer men det är helt klart värt det.Själv åker jag på en skida som är vallningsfri och med stålkant. Anledningen till att jag väljer vallningsfria är för att slippa stå mitt på fjället och fundera på vilken valla som kan passa när vädret återigen slagit om. Nackdelen med vallningsfria är att på grund av fiskfjällen så låter skidorna lite mer, framför allt i vanliga skidspår. Tyvärr är också glidet sämre på vallningsfria men jag tycker inte att det gör så mycket eftersom jag sällan åker snabbt när jag är på tur. Stålkant känns som ett självklart val eftersom jag vill kunna åka utanför pistade leder och en stålkant ger bättre kontroll om jag behöver svänga eller gå på skrå. Jag vill dock varna lite för  skidor med stålkant för er som åker med hund eftersom hundarna lätt kan skära sig på stålkanten om dom råkar springa in i skidan.20130330_141828

Bredd och längd är nog det som är svårast att bestämma sig för. Jag tror att det är en smaksak och det beror också på vilken försäljare som man pratar med. När jag köpte mina sa den försäljare en helt annan sak än vad en annan försäljare sa till min kompis. Numera verkar trenden vara att skidorna ska vara kortare än man tidigare rekommenderade, cirka 15-25 cm längre än ens egen kroppslängd. Det kan kännas lättare att manövrera en kortare skida om man åker i ospårad terräng. Mina skidor är 195 cm och jag är 167 cm lång. Jag har aldrig känt att mina skidor är för långa, oavsett om jag ospårat, skoterspår eller pistad led.

Mina skidors bredd är cirka 50 mm och jag skulle inte välja en smalare skida än så. Ju bredare skida, ju mer bär dom i lössnö. Fördelen med den bredd jag har är att dom funkar i vanliga skidspår som det ibland finns på mer välbesökta leder. Jag tror att bredd och längd verkligen är en smaksak och helt beroende på hur man vill använda sin skida. Om man har möjlighet tror jag att det är bra att testa skidor med olika bredd och längd innan man köper skidor för flera tusen kronor. Jag har en skida som heter Fischer E89 Crown och jag är supernöjd.20140401_114055

När jag köpte mina skidor hade jag redan ett par Alpinapjäxor och valde bindningen utefter det. På mina turskidor och långfärdsskridskor har jag en manuell BC-bindning från Rottefelle. Jag har åkt med den i flera år och den har aldrig kärvat. Den har helt enkelt fyllt sin funktion. Om jag har förstått det rätt så är en manuell bindning mer pålitlig än en automatisk. I övrigt kan jag för lite om bindningar för att komma med mer tips.
image
Vad det gäller pjäxor så inser jag mer och mer att jag har fel pjäxor. Mina är från Alpina och är varma men blir lätt blöta i slaskigare väder. Dessutom får jag skavsår av dom om jag går längre turer, det har jag även hört av andra så frågan är om det är pjäxan eller våra fötter det är knas med. Om jag skulle köpa ett par nya skulle jag välja ett par i naturmaterial istället för Gore-tex. Jag tror att naturmaterial formar sig bättre och är mer hållbara. Lundhags har en hel del pjäxor och den här skulle jag vilja testa. Friluftsliv tenderar att kräva en del utrustning så är en fördel att jag kan använda mina Alpina-pjäxor både med turskidorna och långfärdsskridskorna och det kommer vara ett av mina krav när jag ska köpa nya.

Ja, det var mina tips om turskidor. Fast mitt främsta tips är att sticka ut på fjället med turskidor och bara njuta av vyerna. Ingen stress, ingen press utan bara oändligt med möjligheter. Ut på tur,aldrig sur 🙂20140410_104928

En tanke på “Turskidåkning

  1. Ping: Charmen med skidåkning. – Katrins Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s