Dagarna här uppe…

…i norr ser till att jag har ett angenämt problem. Nämligen vilken friluftsaktivitet som jag ska välja på morgonen. Idag fick det bli lite vila på förmiddag eftersom vädret var sådär. Efter tre dagar med strålande sol har jag blivit bortskämd när det är lite moln. Nu tycker jag förvisso om dåligt väder också men idag var vilobehovet rätt stort så då lyssnade jag på det istället. Som en del av vilan passade jag på att låna en bil för att åka en kort sväng till Björkliden. Oj, ännu ett ställe värt att utforska mer. Jag försökte inte ens ta bilder där eftersom inga bilder med mobilkamera skulle göra utsikten rättvisa. Mitt enkla råd är ni själv ser till att få uppleva båda Abisko och Björkliden. Fjällvärlden här är svårslagen!

image

Lapporten

Jag kunde ju inte vila hela dagen så efter en tidig lunch packade jag i ordning ryggsäcken för att bege mig upp med Linbanan till Nuolja. Väl framme vid dalstationen såg vädret riktigt bra ut. Solen lyste och vinden märkes knappt. Det är verkligen fascinerande hur snabbt vädret kan ändras. Bara några hundra meter upp tilltog vindstyrkan. Jag kände mig inte superkaxig i den lilla linbanekorgen och började fundera på hur smart det var att åka skidor. Uppe på bergstation var vinden ännu starkare så jag gick in i resturangen i sväng. Helt fantastisk utsikt!!

image

Inne i resturangen träffade jag några killar som jag pratat lite med på fjällstation. De frågade om jag ville hänga med dom nedför men jag tackade artigt men bestämt nej tack. Deras nivå är aningen högre än min. Drops med feta skidor är inte riktigt min grej…inte än på några säsonger.Hur som helst, de pekade ut ett lagomt åk för mig. Hela Nuolja är opistat så det gäller att hitta rätt. Tur att jag fick hjälp eftersom det inte var helt enkelt att hitta.

image

Nuolja

Med vinden i ryggen gav jag mig utför i den opistade nedfarten. Efter några svängar stannade jag till och blickade uppåt. Sol,blåst och virvlande snö efter marken utgjorde en grymt fin bild. Jag försökte ta en bild men insåg snabbt att det skulle vara med någon utrustning eller vante som insats så jag stoppade snabbt ner mobilen igen. Istället åkte jag vidare neröver. En bit längre ned hade vinden mojnat och då fick jag till några bilder. Ungefär här blev jag också omsprungen av en av guidernas hund som hängt med husse på fjället. Glädjen hos hunden var enorm och jag njöt av att se hans framfart nedför berget.

image

Vädrets makter är kraftfulla.

Killarnas vägval till mig var ett bra val. Nedfarten var på en nivå som gjorde att jag kände mig trygg men samtidigt utmanande mig. Jag kunde öva på min offpistteknik och det var precis det som jag behövde. Föret och snömängden var varierande och även det var bra för min träning. Jag har åkt mycket slalom i vinter men det märktes då inte på mina ben vid dagens åk. I vanliga fall, i pistade backar, brukar jag orka köra på både fort och länge men idag brände det i benen mycket tidigare. Konstigt men jag antar att opistade förhållande kräver mycket mer än pistade. Eller så behöver jag träna mer…

image

På en av turerna upp med linbanan gjorde jag sällskap med en av hardcore-killarna som jag berättade om tidigare. Mycket trevlig kille som delade med sig några tips och tricks. Tänk vad enkelt det blir när man får höra såna saker. Jag uppskattar verkligen duktiga,ödmjuka personer som accepterar att alla är på olika nivå men som gärna delar med sig av sin kunskap. Riktigt roligt att träffa på såna personer.

image

Lite bling med fjällbakgrund.

Nu börjar klockan bli mycket och jag ska försöka få hjärnan att tagga ner från alla intryck. Dagarna har varit maxade och det känns. I och för sig gör det verkligen ingenting, vila kan jag göra på tåget hem. Tills dess är det full fart i fjällen!

Annonser

2 tankar om “Dagarna här uppe…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s