Även år 2013…

…finns det personer som på olika vis blir eller blivit ifrågasatta för att de inte lever upp till uppsatta och förväntade normer i olika situationer. Jag fascineras av att det fortfarande finns väldigt tydliga normer som man förväntas rätta sig efter, både vad det gäller privatliv och yrkesliv. Givetvis handlar det både om förväntningar från andra och från den enskilda personen men tyvärr är det oftast andra som skapar dessa förväntningar mer än den enskilda personen. Jag blir uppriktigt ledsen och smått förbannad när personer runt omkring blir utsatta för detta.

Som bekant tillhör jag inte skaran som är gift, har 2.3 barn, Volvo och villa.  Jag har heller inte haft den mest spikraka vägen i mitt nuvarande yrke och har haft både en och två utmaningar i de mer praktiska delarna av yrket.  Jag har dessutom tidigt valt ett karriärspår som borde komma långt senare i min karriär. Fler än en gång har jag blivit ifrågasatt för dessa olika val, både de privata och de yrkesmässiga. Många har säkert funderat över min situation i all väl mening men ibland har det varit av ren ignorans och oförmåga att se, förstå eller acceptera personers olikheter. Det här inlägget är inget ”tycka synd om mig” inlägg utan ett försöka att påminna oss om hur viktigt det är att vi faktiskt förstår och accepterar varandras olikheter och val i livet. I vissa lägen kan det även vara på det viset att det inte är ett eget val utan andra omständigheter som har styrt en persons liv till att bli på just det viset.

Det är min fasta övertygelse att alla personer inte behöver leva upp till den förväntade normen om den traditionella kärnfamiljen som bor i ett idylliskt bostadsområde. Jag tror att personer som bryter denna norm, omedvetet eller medvetet, frivilligt eller av andra anledningar, är minst lika värdefulla i vårt samhälle som de som lever enligt traditionella normer. Jag är glad, stolt och tacksam över att jag har personer i min närhet som lever ett liv som passar just dem även om det kanske nödvändigtvis inte är vad andra runt omkring har förväntat sig eller hoppats på. Det krävs mod och integritet att bryta de traditionella förväntningarna som finns kring våra privatliv.

Jag har en precis lika fast övertygelse om att mitt yrke behöver personer som vågar vara sig själva, som vågar ifrågasätta uppsatta förväntningar på hur vi ”ska vara” istället för att slå knut på sig själv för att passa in och vara tuffare än vad som behövs. Med det inte sagt att vi inte ska våga utveckla oss själva eller ta till oss av konstruktiv feedback. Det behövs en balans mellan dessa två aspekter. Förutom denna balans krävs, återigen, mod och personlig integritet för att vi ska kunna fortsätta att bryta de traditionella normer som finns i mitt nuvarande yrke.

 

Min vardag består inte bara av en massa fjällturer eller andra äventyr utan en stor del av mitt liv tillbringas tillsammans med en hel del kloka personer. Dessa personer inspirerar mig, var och en på sitt sätt och ibland avspeglas det i min blogg. Som min presentation säger, den här bloggen handlar om det största äventyret som vi ger oss ut på…livet, med allt vad det innebär.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s