Traditioner förs vidare…

…från en generation till en annan och på så vis lever gamla kunskaper vidare. Jag är både glad och stolt över att jag för många år sedan fick lära mig att baka äkta tunnbröd och att jag nu kan föra detta matkultursarv vidare. I söndags bakade jag och hela gänget, från minstingen till skånskan! Vi vuxna har våra bestämda uppgifter men småttingarna roterar mellan de olika uppgifterna och får på så vis lära sig alla moment. Själv kan jag bara grädda brödet, det skulle bli en katastrof om jag helt plötsligt skulle tvingas kavla. Nä, jag trivs bäst vid den vedeldade ugnen, det är varmt och elden sprakar härligt.

Härliga dofter sprider sig när brödet gräddas.

Härliga dofter sprider sig när brödet gräddas.

Speciella bakredskap behövs när det bakas mjukbröd.

Speciella bakredskap behövs när det bakas mjukbröd.

I vår familj har vi alltid kallat mjukt tunnbröd för mjukbröd och det har ofta förvirrat andra runt omkring men i vår värld är tunnbröd den hårda varianten av mjukbröd. Således kommer jag att använda vår definition, mjukbröd, i det här inlägget. Receptet kommer givetvis från min mamma och jag kan tänka mig att hon i sin tur fått det av sin mor, min mormor. Vi har alltid haft förmånen att få tag på riktig mjölk, direkt från en bondgård. Jag tror att det märks på brödet och jag hoppas verkligen att vi även i fortsättningen har möjlighet att använda närproducerad mjölk som inte handlats i butik. En annan ingrediens som gör stor skillnad på smaken är kryddningen, jag tycker verkligen inte om okryddat mjukbröd och har svårt att förstå varför man skulle utesluta kryddorna. Jag förstår att mormor var tvungen att göra det under ransoneringstiden eller för att hon inte hade pengar men idag har vi både råd och tillgång till fina kryddor. Jo då, egentligen förstår jag, vissa personer vill ha sitt mjukbröd okryddat. så enkelt är det.

Lagom stora bullar blir goda mjukstutar.

Lagom stora bullar blir goda mjukstutar.

Enligt gamla, beprövad tradition ska man kliva upp i ottan den dagen som man ska baka mjukbröd. Det tar tid att röra ihop degen och det tar tid att tända upp i ugnen men just den här delen av traditionen är den som jag har haft svårast att ta till mig. Det funkar minst lika bra att kliva upp 07.00 istället för 06.00, det enda som händer är att man får hålla på en timme längre på eftermiddagen. Precis som det mesta i livet handlar det om att ge och ta. Just i söndags hade jag en tid att passa på eftermiddagen vilket gjorde att klockan fick ringa tidigare än på länge. Strax innan halv sju var vi igång med förberedelserna, min uppgift var som vanligt att tända upp i den vedeldade ugnen i bryggstu på Hembygdsgården i Ede, Offerdal.

Efter lite trixande lyckades jag få fart på elden. Det var betydligt lättare i söndags än de gånger när det är minusgrader ute.

Efter lite trixande lyckades jag få fart på elden. Det var betydligt lättare i söndags än de gånger när det är minusgrader ute.

Hembydgdsgården ligger på en liten höjd vid kyrkan, längst bort i byn. I vanliga fall ser man både Hällberget och Hällsjön men i söndags låg dimman tät och det var nästan spöklikt att vara ensam vid hembygdsgården. Det var fortfarande gryning och solen hade precis börjat leta sig fram genom dimman. Även om jag tycker att det är lite kusligt att vara ensam i den gamla bryggstu så är det rätt mysigt att tända upp elden och sitta framför den i väntan på att den ska ta sig ordentligt. Få saker är lika rofyllt som en sprakande eld.

Solen letade sig fram på morgonen och mitt på dagen blev det en jättefin höstdag.

Solen letade sig fram på morgonen och mitt på dagen blev det en jättefin höstdag.

Huset som bryggstun finns i stod ursprungligen på den gård där mamma och pappa bodde när äldsta syrran föddes. För många år sedan flyttades huset till Hembygdsgården.

Huset som bryggstu finns i stod ursprungligen på den gård där mamma och pappa bodde när äldsta syrran föddes. För många år sedan flyttades huset till Hembygdsgården.

Efter en stadig frukost var degen, elden och vi redo för ett dagsverke i bryggstu. Var och en på sin plats, ett väl utarbetat samarbete som fungerar riktigt bra. Lite som tomtarnas verkstad i Disneys julafton och jag tror att vi var effektivare än någonsin i söndags. Effektiva utan att nalla på kvalitén och mjukbrödet smakade precis lika bra som alltid. Halvvarm, nybakt mjukstut med bara smör som pålägg är grymt gott och det är det enda mat som vi behöver när vi bakar. Vi har prövat att ta med annan mat men har oftast slutat att vi bär hem det igen, både vi vuxna och småttingarna vill hellre mumsa på mjukbröd.

Nybakt med bara smör, en av de godaste smörgåsar som finns.

Nybakt med bara smör, en av de godaste smörgåsar som finns.

En lyckad bakdag resulterade i många påsar mjukbröd som förhoppningsvis räcker fram till julbaket. På förekommen anledning, så är svaret nej, vi säljer inte mjukbröd. Det tar slut alldeles för fort hemma och tiden räcker tyvärr inte till att baka så ofta som vi skulle behöva om vi skulle sälja bröd. Däremot kan jag bjuda på en god stut när ni hälsar på eller om vi gör en utflykt tillsammans 🙂

Annonser

2 tankar om “Traditioner förs vidare…

    • Det gör jag verkligen. Nästa gång jag kommer på besök ska jag se till att ha med ett par påsar till dig. Det var länge sen vi bakade tillsammans men det var ju riktigt skoj. Julmusik och glögg ala L8.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s