Söndagkväll,dagen innan…

…höstens första älgjaktsmorgon var alltid speciell när jag växte upp hemma på landet. Innan helgen hade pappa laddat kylskåpet fullt med godsaker att ha i sin matsäck och på söndagskvällen brukade han fråga om vi skulle provsmaka det han handlat. Jag var sällan svårövertalad och det var nog i dessa stunder som min förkärlek till rökt fläsk skapades. Jag tyckte att det var mysigt att sitta vid köksbordet och mumsa på de godsaker som var tänkt för älgskogen. Det var en speciell stund,särskilt inför den första jaktdagen, och även när jag flyttat hemifrån passade jag gärna på att råka dyka upp dessa söndagar.

Hösten är den årstid som jag har starkast minnen från som barn och många är förknippade med jakten. För mig är jakt naturligt och en positiv upplevelse som är viktig i flera olika perspektiv. Jag har dock full respekt för att alla inte delar min åsikt. Jag tyckte att det var spännade att följa med på jakt,speciellt de gånger som vi gick som hundförare. Jag visste aldrig vad som skulle hända,jag gick på helspänn och försökte hänga med i pappas tempo genom skogen och över myrarna. Det var inte direkt läge att sacka efter när hunden fått upp vittringen från en älg. Då var det bara att pinna på så fort de små benen klarade av. Nu när jag tänker efter var det rätt coolt av pappa att ta med oss småttingar i skogen. Hur tusan visste han att vi skulle fixa det?

Även om jag inte alltid följde med pappa till skogen är minnena från jakttiden tydliga. Det här var innan mobiltelefonens tid. Om jag inte varit med ut i skogen satt jag spänd av förväntan för att få höra om det varit en lyckad dag i skogen. Köksbordet var ett perfekt ställe att vänta vid,antingen såg eller hörde jag bilen och kunde gå ut för att möta pappa. Det var speciell känsla som är svår att förklara. Tydligast var nog dofterna som omgav pappa. Det var en klar,rå doft från skogen,doften av blöta,trötta hundar och ibland lätt krutdoft. Än idag är det dofter som jag uppskattar,eller ja,inte blöta hundar såklart.

image

Givetvis har jag inga nytagna kort från älgskogen så min gode vän,den jakttokige Pontus fick bidra med bild. Tjuren är fälld av hans far vid fjolårets septemberjakt.

Som jag minns det hade pappa alltid Änges falukorv och rökt fläsk med sig i matsäcken. Om han inte hade ätit upp allt älgskogen brukade jag se till att få mumsa i mig det när han kom hem. Hans överblivna matsäck klådde oftast middagen med hästlängder. Undra om det var då som min tendens att äta mackor till middag istället för riktig mat skapades? Jag är i alla fall övertygad om att matsäcken som jag har med mig på mina äventyr i vuxen ålder har präglats av den matsäck som vi hade med oss i älgskogen. Helst vill jag ha med mig just rökt fläsk som jag kan skära upp vid fikapauserna och på mackorna får det gärna vara falukorv. Goda minnen och traditioner som är värda att vårda.

I Jämtland börjar älgjakten imorgon, för de inbitna jägarna är den första jaktveckan den viktigaste och det är få jägare som missar den. Det var länge sedan jag var ut i älgskogen och tyvärr finns pappa inte att dela matsäcken med men det är fortfarande något speciellt med första älgjaktsveckan. Det blir spännande att få höra hur det gått för min goda vän K i skogen imorgon. Hon kan jaga älg hon! Jag tror hon skulle platsa i min familjs jaktlag,det är ett gott betyg!

Annonser

En tanke på “Söndagkväll,dagen innan…

  1. Ping: Arvet | Katrins Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s